Waar kan ik goedkoop een doorlopend krediet afsluiten?

Wat is een doorlopend krediet?

Een leenvorm die erg populair is, is het doorlopend Krediet. Deze vorm van lenen wordt vaak gebruikt als men vooraf niet goed weet hoeveel geld er nodig is bij een grote aankoop, bijvoorbeeld bij een nieuwe tuin of een verbouwing aan het huis. Het doorlopend krediet is handig om even wat geld extra achter de hand te hebben.

Bij een doorlopend krediet mag u tot een afgesproken limiet onbeperkt geld opnemen. Als u geld aflost, kunt u dat vervolgens weer opnemen tot het bereiken van uw limiet. Hierdoor heeft u altijd geld achter de hand. Bovendien mag u te allen tijde boetevrij aflossen.

De kredietlimiet van een doorlopend krediet bedraagt minimaal € 5.000,- tot een maximum € 50.000,-. U betaalt hierover vervolgens per maand een vast percentage aan rente en aflossing. Hierbij is de rente gedurende de looptijd variabel, welke in uw voor en nadeel kan werken.

De voordelen van een doorlopend krediet

  • Onbeperkt geld opnemen (tot de kredietlimiet)
  • Afgeloste bedragen weer eenvoudig opnemen
  • Boetevrij aflossen
  • De rente is relatief laag

De nadelen van een doorlopend krediet

  • Looptijd is lastig vast te stellen

Wat is mijn maandlast bij een doorlopend krediet

Het is zo dat de maandlast van uw krediet varieert. De maandlast bestaat uit:

  • een percentage van de afgesproken kredietlimiet
  • een percentage van het reeds opgenomen bedrag (uitstaande saldo)

Hierdoor is het niet duidelijk te zeggen wat uw eigen maandlast bij uw doorlopend krediet zal zijn.

Wat zijn goede tarieven van een doorlopend krediet?

Het tarief wordt altijd bepaald aan de hand van uw persoonlijke omstandigheden.

Zo wordt gekeken naar uw inkomsten en uw vaste lasten, alsmede de hoogte van uw gewenste kredietlimiet en de hoogte van de rentestand op dat moment.

Uw te betalen rente verandert namelijk mee als de rentestand wijzigt. Hierdoor kan het voorkomen dat het aflossen van uw krediet iets langer of korter duurt dan de afgesproken looptijd. Er is een algemeen geldende methode om het door u te betalen rentebedrag te bepalen.

Eerder extra aflossen bij een doorlopend krediet

Het door u te betalen rentebedrag wordt dagelijks berekend over het openstaande bedrag. Deze bedragen worden vaak overzichtelijk neergezet en verrekend op het maandoverzicht. In het geval u eerder een bedrag extra aflost, daalt het uitstaande saldo en zult u dus minder rente moeten betalen.

Bovendien is het zo dat u bij een doorlopend krediet kosteloos extra mag aflossen en u er dus geen boete over hoeft te betalen (boetevrij).