Nieuwe NHG voorwaarden Nationale Hypotheek Garantie

NHG Hypotheekgarantie

U wilt graag een nieuw huis kopen, of misschien wilt u uw eigen huis verbouwen, het is mogelijk om uw hypotheek met een garantie aan te schaffen. Dit heet de Nationale Hypotheek Garantie, en zorgt voor een veilige en verantwoorde manier van het afsluiten van een hypotheek.

U verzekert uzelf met een NHG tegen de restschuld die zou ontstaan als uw huis verplicht verkocht moet worden. Dat zou kunnen komen omdat u niet meer de hypotheekaflossing kunt betalen, of bij andere betalingsproblemen.

Verhoging NHG Nationale Hypotheek Garantie

In de huidige woningmarkt is er een verhoging van de NHG doorgevoerd. U kunt nu voor een hogere verkoopprijs een NHG hypotheekgarantie afsluiten. Deze grens is inmiddels 350.000 euro. Deze verhoging is tijdelijk van aard, om de verkopen van huizen weer enigszins op gang te helpen.

Voorwaarden verhoging NHG

De hogere grens van de verkoopprijzen geldt niet voor iedereen. Het is juist bedoeld voor mensen die een woning willen kopen met behulp van een hypotheeklening.

De belangrijkste voorwaarden voor een verhoogde NHG garantie zijn:

  • de totale kosten bedragen maximaal 350.000 euro (incl. notariskosten, verbouwingskosten en afsluitprovisie)
  • De koopsom mag bij bestaande bouw niet meer dan 312.500 euro zijn
  • De koopsom mag bij nieuwbouw niet meer dan 324.074 euro zijn
  • Uw aankoop moet wel uw hoofdverblijf woning zijn
  • uw schulden en financiele positie worden erg kritisch bekeken
  • uw hypotheek mag maximum 50% afgelost zijn.

Financieel advies inwinnen

Voordat u het moment nadert van het afsluiten van een hypotheek, is het verstandig om financieel advies te verkrijgen. Dit kunt u bij een goede financieel adviseur doen, bijvoorbeeld bij een hypotheekadviseur.

Deze hypotheekadviseur zal u bijstaan en voorzien van een goed financieel product, welke ook bij u past. Goede hypotheekadviseurs houden alles voor u overzichtelijk en duidelijk, en hanteren ook goede en duidelijke prijzen.