Hoe is de opbouw van een verzekeringspremie?

Uit welke kosten is de premie voor verzekeringen opgebouwd?

De verzekeringspremie is het bedrag wat in rekening gebracht wordt door de verzekeringsmaatschappijen. Dit bedrag is voor de actieve dekking van het verzekeringsproduct.

De verzekeringspremie voor dezelfde dienst kan per verzekeraar sterk verschillen, dat is de reden waarom deskundigen u aanraden om meerdere offertes aan te vragen voordat u een verzekering afsluit. Verzekeringsagenten of makelaars zullen op basis van standaarden, uw gegevens, uw antwoorden en andere factoren, de verzekeringspremie berekenen.

Lage verzekeringspremie zorgt niet altijd voor goede dekking!

De laagste prijs voor een verzekeringspremie kan als koopje gezien worden, maar het niveau van de dekking kan daarbij ook lager zijn.

De kosten van een verzekering premie zijn grotendeels gebaseerd op statistieken, niet per se op de individuele gewoonten of geschiedenis.

Voorbeeld lage verzekeringspremie en slechte dekking!

Bijvoorbeeld: Een vrouw van 21 op zoek naar autoverzekering voor een sportwagen kan vaak een hogere premie verwachten dan een 47 jaar oude man voor het besturen van een normale auto. Beide kunnen uitstekende autorijders zijn, maar de verzekeringsmaatschappij is van mening dat een jongere chauffeur in een snellere auto te maken heeft met een verhoogd risico op ongevallen. Daarom is de verzekeringspremie merkbaar anders.

In het algemeen is het zo dat een duurdere of snellere auto meer kost om te verzekeren, simpelweg omdat de eigenaren van deze voertuigen vaak sneller rijden en een verhoogde kans op ongevallen hebben.

Kosten voor aanvullende premies bij ziektekostenverzekering

Dezelfde filosofie geldt ook voor bijvoorbeeld de aanvullende premies bij onze ziektekostenverzekering.

Het is zo dat:

  • niet-rokers statistisch gezonder leven dan rokers
  • Werknemers in de bouw meer ernstige bedrijfsongevallen hebben dan boekhouders
  • Een 52-jarige houthakker die rookt kan een hogere premie voor de ziektekostenverzekering verwachten dan een 30-jarige niet-roker die werkt in een kantoor.

Omgekeerd kan een verzekeringspremie worden verlaagd indien er bij de verzekeringsnemer veranderingen zijn opgetreden in haar gewoonten en/of levenswijze.